Ska man verkligen borsta tänderna på hundar och katter?
- Mitt enkla svar är.... att det nästintill är lika viktigt att du borstar tänderna på din katt eller hund som att du borstar dina egna tänder.
Endel av er undrar säkert hur det kommer sig att man behöver det, vissa kanske tycker att det är onaturligt. Ett vanligt argument jag hört från personer som inte vill borsta tänderna på deras djur är att ingen borstar vargarnas tänder. Mitt svar på det argumentet brukar vara om personen verkligen sett hur det ser ut i vargens munhåla. Jag har sett munhålan på en varg, där finns i många fall ett flertal frakturer på tänder, de flesta lider av gingivit (tandköttsinflammation) av olika grad, de kan ha paradontit (tandlossning) m.m. Vargen har dock en fördel som inte alla hundar och katter har och det är att de genom sitt foderintag kan få en slags mekanisk rengöring på sina tänder. En hund eller katt som äter konventionellt hund- eller kattfoder får inte samma mekaniska rengöring.
Anledningen att jag skrev "nästintill lika viktigt" att borsta tänderna på din katt eller hund som att du borstar dina egna tänder härrör från att hundar och katter pga deras kost sällan får karies (hål i tänderna), vilket vi människor lättare kan få pga vår kost.
I övrigt kan hundar och katter få t.ex. gingivit (tandköttsinflammation) och parodontit (tandlossning) precis som vi människor.
Jag tänkte berätta en kort genomgång i hur de olika sjukdomarna uppträder:
1. Du har en rengjort tänderna på din hund eller katt. En hinna bildas på den rena tandytan som kallas för pellikel. Pellikelns funktion är att skydda tanden mot bakterier och andra angrepp. Dessvärre fäster vissa bakterier trotts det på ytan och en bakteriekoloni / biofilm bildas, detta kallas för plack och bildas på bara några minuter. Placken uppträder supragingivalt (ovanför tandköttet) men sträcker sig ner subgingivalt (i tandköttsfickorna) om det inte åtgärdas. Lämnas placken ostört i 24 timmar minieraliserars det och blir något man kallar för tandsten, visar sig som en brun/gul beläggning på tänderna.
2. Placken sprider sig ner till tandköttsfickorna och växer till där. Bakteriernas biprodukter skadar tandköttetsvävnader och immunförsvaret sätts igång. Immunförsvaret skadar också vävnaden genom att släppa ifrån cytokiner (en grupp proteiner) från vita blodkroppar i sitt uppdrag att förstöra bakterierna. Tandköttet har i detta stadium blivit inflammerat och blöder lätt. Nu har en tandköttsinflamamtion bildats. Det tar ungefär 2 veckor att få en tandköttsinflamamtion från det att man rengjort hela munhålan. Steg 1 till 2 tar alltså ca två veckor.
3. Behandlas inte gingiviten (tandköttsinflammationen) kommer de inflammatoriska reaktionerna som blivit pga tandköttinflamamtionen att förstöra stödjevävnaderna runt tanden och leda till att tanden blir lös.Detta kallas för parodontit (tandlossning) detta är inte reversibelt, det vill säga ligament som blivit förstört genom denna process kan aldrig återbildas. Man kan endast stoppa processen så att det inte blir värre.
Bilden visar en katt med parodontit (tandlossning)

Bilden visar en katt med friskmunhåla

Gingivit,
Hund,
Katt,
Munhåla,
Parodontit,
Plack,
Tandborstning,
Tandköttsinflamamtion,
Tandlossning,
Tandsten,