Vad är egentligen skillnaden på vanligt socker och fruktsocker? 
 
Man får ständigt höra om hur man ska byta ut godis mot frukt medan vissa påstår att man ska skippa båda. Har du t.ex. hört någon säga "nej jag är diabetiker så jag kan tyvärr inte äta banan" precis som att en träningsgalen person nekar godis? - Svaret på den frågan låter jag vara obesvarad men troligen skiftar svaren. Sanningen är åtminstone att båda exemplen förekommer i verkligheten. Men varför är det så? 
 
Om vi börja med likheten mellan vanligt socker och fruktsocker så är det att det vanliga sockret, låt oss säga några sockerbitar i jämförelse med lite russin innehåller ungefär lika många kalorier. Alltså.. 400 kalorier från fruktsocker ger lika mycket energi som 400 kalorier från vanligt socker. Vad är skillnaden då? - Jo låt oss ta ett till exempel med russin. Russin innehåller mängder av mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer som till och med mättar bra och stödjer matsmältningen. Medan vanligt socker bara består av tomma kalorier. Vanligt socker mättar således sämre och är sämre för blodsockret. Vanligt socker är egentligen sämre på allt annat än att att just fungera som en energikälla.
 
 
Summering... både vanligt socker och fruktsocker innehåller kalorier. Det är skillnad mellan att äta fruktsocker och vanligt socker på så vis att man genom fruktsockrets källa t.ex. russin får i sig näringsämnen som kan mätta och stödja matsmältningen. 
 
 
Antioxidanter, Energikälla, Fibrer, Fruktsocker, Kalorier, Kost, Mineraler, Socker, Vitaminer,