Är du en medveten konsument?, tänker du på olika faktorer när du väljer klädesplagg eller andra textilier. Jag tänkte idag nämna några vanliga textiliematerial och dess miljöpåverkan som förhoppningsvis kan få några av er att tänka om. 
 
 
Bomull - Helt klart det vanligaste materialet som våra kläder och textilier består av. Många konsumenter går dessutom runt och tror att bomull är bra för miljön eftersom bomull är ett naturmaterial men är det verkligen så? - Det enkla svaret är NEJ! bomull är visserligen ett naturmaterial men bomulsplanatan kräver mycket sol,  ett varmtklimat och extremt mycket vatten för att den ska kunna växa till sig ordentligt. Så mycket vatten att de flesta odlingar alltså måste bevattnas. Förutom det krävs det bekämpningsmedel för att hålla ogräs och insekter borta från plantorna. Bomullsfälten utgör ca 2,5 % av jordensyta men hela 20% av all jordbrukskemikalier som används sprids på dessa fält. Bekämpningsmedel som alltså är skadliga för odlarna och miljön. Men det är inte bara själva odlingen som är krävande för miljön även beredningen av tyget kräver mycket vatten. För att nämna några tal går det alltså åt ca 11 000 liter vatten för att producera ett par jeans. Det krävs också ytterligare kemikalier för att framställa textilfiber, för att bleka, färga och för trycksättning. Dessutom behandlas textilier som ska transporteras långt även med kemikalier för att inte mögla på vägen. 

Medveten konsumet!
  • Väljer ekologiskt bomull - det är odlat utan bekämpningsmedel och konstgödsel. 
  • Väljer ett annat textilmaterial- ett som  producerats på ett mer miljövänligt sätt, ex. lyocell och ull. 
  • Köper begagnade textilier - minskar miljöpåverkan eftersom inget nytt plagg eller textilie behöver produceras. Textilierna är dessutom tvättade och de flesta kemikalier är borta. 
  • Tvätta textilier innan man använder de - så kemikalierna i textilierna inte påverkar genom huden. 

Till vänster: En skjorta i bomull  Till höger: En ryggsäck i ekologisk bomull. 
 
---------------------------------------------


Polyester - Vårt vanligaste konstfiber i textilier. Du finner materialet i allt från träningskläder till möbeltyger. Det är också vanligt att man blandar polyester med bomull. Polyester är en plast som tillverkas av petroliumprodukter, ex. olja. Utvinning av olja är extremt energikrävande precis som tillverkningen av polyester. Om vi ska jämföra polyester med bomull: det behövs ca 3 gånger mer energi för att producera fibrer av polyester jämfört med bomull, men polyester kräver väldigt lite vatten och har inte samma problematik vad gälller kemikalier vid produktionen som bomullen eftersom fibrena i polyester inte är odlade. De flesta polyesterbaserade textilier kommer från fossilakällor men det finns även textilier som är tillverkade ur återvunnet material ex från spillmaterial från textilie- och/eller plastproduktioner, från återvunna petflaskor m.m. Detta kan medföra att man minskar energianvändningen med hela 70%.  Polyester och andra plastbaserade textilier ex. akryl leder dock till utsläpp av mikroplaster i hav och vattendrag oavsett om det är nyproducerat eller från återvunna material. 
 
Medveten konsumet!
  • För att minska mängden mikroplast vid tvätt kan man - vädra textilierna istället för att tvätta de om det inte är grovt nedsmutsade, använda tvättpåse, fylla maskinnen full vid tvätt och använda flytande tvättmedel och tvätta i en lägre temperatur, detta minskar slitaget på textilierna och således även mängden mikroplaster som släpper. 

  • Välja ett annat textilmaterial - ett som producerats på ett mer miljömedvetet sätt ex. lyocell. 

  • Köpa återvunnen polyester - sparar den energikrävande processens som krävs för att producera nya fibrer från olja. 
Bild: En funktionströja i 100% polyester
 
---------------------------------------------


Ull - Ett värmeisolerande, naturligt smutsavstötande och brandskyddande material som kommer ifrån får. Du finner materialet i allt från underställ till möbeltyger. Hur pass stor miljöpåverkan materialet har beror på hur fåren fötts upp samt hur eventuella parasiter på fåren bekämpats. Uppfödning av får ger utsläpp av klimatgaser. Ull från får med parasiter behandlas genom att ullen doppas i bekämpningsmedel. Detta kan ge negativ påverkan på de som arbetar inom ullproduktionen. Miljön påverkas när fettet i ullen ska avlägsnas då detta kräver mycket tvättmedel och varmtvatten. 
 


Medveten konsumet!
  • Köp miljömärkta ullprodukter
  • Köp ekologisk ull
  • Köp begagnade ulltextiler. 

---------------------------------------------
 
Lyocell - Starkt, tvätttåligt naturfiber med god förmåga att transportera fukt. Du finner materialet i allt från tröjor till madrasser. Materialet framställs av cellulosa från snabbväxande träslag ex. bok och eukalyptus. Vid utvinningen av fibern från trämaterialet används en biologisk nedbrytbar kemikalie. Detta sker i en sluten process vilket möjliggör att 99% av kemikalielösningen kan återvinnas och användas igen på nytt. Framställningsprocessen är cirkulär med endast 1% restkemikalier. Framodling av träslagen är energisnåla i jämförelse med andra material såsom bomull, eftersom träden kräver betydligt mindre vatten och bekämpningsmedel. Dessutom kan man plantera trädslagen på betydligt fler ställen än vad man kan med bomull. 
 


Medveten konsument! 
  • Köp 100% lyocell
  • Köp begagnade lyocelltextilier
 
Bild: En skjorta i 100% lyocell
 
 
Bekämpningsmedel, Bomull, Ekologisk bomull, Lyocell, Medveten konsument, Miljömedveten, Polyester, Textilier, Ull,

2 kommentarer

Anonym

10 Apr 2019 14:52

Oj haha jag är en av de skyldiga trodde bomull var bra material 😬

L.J

28 Apr 2019 14:46

Köpte tencel tröja förra sommaren den va sjukt skön. De sa i butiken att det var samma sak som lyocell 👌🏻

Svar: Ja men precis. Tencel är ett varumärke från Österrike som framställer lyocell.
Kim. A . Carlsson

Kommentera

Publiceras ej