Är du en av de som väljer ekologiska produkter eller är du en av de som tycker att det kvittar? 
Personligen försöker jag alltid att eftersträva att inhandla ekologiska varor och jag har för avsikt att med detta blogginlägg förklara varför. 
 
Här kommer ett par anledningar till varför jag föredrar ekologiskt: 
 
1. Bönder till ekologiska jordbruk skippar giftiga kemikalier. På oekologiska jordbruk besprutas det som sedan blir mat för att bekämpa skadedjur. Dessa gifter finns vid odlingarna, men sprider sig också via vatten och vind. En del av gifterna finns dessutom kvar på maten du äter. 
 
2. För vissa är det ingen nyhet att vi i sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar. Men väljer du dessutom ekologiskt kött så kan du räkna med att kravet på djurhållningen ökar markant. Här följer ett exempel: I danmark kan grisar hållas fixerade i stålburar där de inte får möjlighet till fri rörelse, varför? jo för att det blir lönsammare för bönderna. Detta gäller också i ex. finland och  tyskland. I Sverige är det däremot förbjudet att fixera grisar. Utrymme för en sugga med kultingar i danmark och tyskland är 4 kvm, detta är ett minimikrav från EU. I finland har man valt att 4,5-6 kvm är godkänt, finland har alltså lagt på 0,5 kvm från minimikravet från EU, dock gäller de minsta måtten endast om de fixerat suggorna annars har de 6kvm. I sverige är minimikravet höjt till 6kvm. Sysselsättningskraven mellan länderna ser olika ut, i finland, tyskland och danmark räcker det med kedjor och bollar men i Sverige är det även krav på strö, exempelvis halm så att grisarna kan få utlopp till bökande, som är ett av deras starkaste naturliga beteende. Normalt sett så får aldrig grisarna gå utomhus. Men de ekologiska eu-grisarna får böka i strö och gå utomhus. 
 
3. Den biologiska mångfalden, dvs variationsrikedomen bland olika typer av organismer minskar i och med de oekologiska odlingarna. Stora åkrar odlas med en och samma gröda med hjälp av giftiga kemikalier. Bieffekterna blir att fåglar, bin, blommor och andra viktiga insekter dör. På de ekologiska odlingarna finns det däremot mer liv, det bidrar till en ökad biologisk mångfald
 
4. Allt fler arbetande i andra länder drabbas av hjärntumörer och nervskador när de skördar oekologiska bananer och vindruvor. Barn i andra länder som bor nära hårtbesprutade odlingar kan drabbas av hälsoeffekter. Ekologiska odlingar kan därför räddar liv och är bättre för barnen
 
5. Oekologiska odlingar bidrar till att rester av bekämpningsmedel finns kvar i maten du äter. Klormekvat, ditiokarbamater och karbendazmin är ämnen som kan finnas kvar i din mat, dessa ämnen är cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande. Om vi börjar med Klormekvat som förmodligen kommer att få dig mållös. Det är ju ingen nyhet att man på oekologiska odlingar gödslar med konstgödel. Men varför gör man det? jo för att grödorna växer snabbare och mer. Detta gör dock att spannmålen växer för mycket, vilket ökar risken för att spannmålen blir för långa och böjs vilket försvårar skörden. Vad är lösningen då på oekologiska odlingar? Jo man besprutar med klormekvat så att grödorna håller sig lagom långa. Läste du om meningen? - det gjorde i alla fall jag första gången jag fick reda på det. Vad säger forskning om klormekvat ? grisar får nedsatt produktionsförmåga, möss får försämrad spermiekvalité. Ditiokabamater, är cancerframkallande och reproduktionsstörande, i EU-tester hittas ämnet i ca vart femte äpple och tomat. I Sverige används ämnet mest till potatis och lök. Karbendazim, är cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande. Det finns ingen forskning som anger en gräns för hur mycket en människa tål av detta ämne, det finns dock forskning som tyder på att ämnet kan orska missbildningar på foster redan vid låga doser. Det är ett ämne som verkar inifrån växten och ska bekämpa svampangrepp, det kan alltså inte sköljas av från grödan. I sverige är ämnet förbjudet sedan 1998 men det kan finnas i vår mat eftersom vi importerar mycket grödor. Dessutom är tiofanatmetyl en godkänd bekämpningsubstan i Sverige och EU, vad händer vid användning av tiofanatmetyl? jo det bildas en restsubstans... vilken då måntro? jo.. karbendazim.....
 
Frågan man ställer sig då är hur Sveriges myndigheter ställer sig till detta? jo det anser nämnligen att det inte är någon fara eftersom de restämnen som finns kvar ligger under de gränsvärden som EU bedömer att en människa klarar. Viktigt att veta är dock att gränsvärdena är satta på ett bekämpningsmedelsämne i taget. Det finns alltså ingen forskning, inga tester eller något underlag som säger att en människa klarar av att inta flera hundra kemikalier från maten varje dag, under en lång tid. 
 
Ekologiska odlingar bidrar till minskad förekomst av restämnen från bekämpningsmedel. 
 
 
 
Argument som ofta används av människor som inte äter ekologiskt med kontring:
 
1. Ekologiskt är sämre för klimatet - All jordbruk påverkar klimatet. Det finns inget som tyder på att ekologiskt jordbruk är sämre för klimatet än kemikaliejordbruk. Det måste bedömas från fall till fall. Ekologiskt jordbruk för med sig en rad miljönyttor, klimatnyttan är alltså inte det främsta anledningen till att välja ekologiskt. Kollar man på jordbrukens totala miljöpåverkan så vinner ekologiska odlingar stort. De ekologiska odlingarna sprider inga bekämpningsmedel och det ökar den biologiska mångfalden vilket är superviktigt eftersom det bidrar till att naturen blir med motståndskraftig mot klimatförändringar. 
 
2. Det är viktigare att det är svenskt än att det är ekologiskt - Det är absolut inge fel på svenskt livsmedel. Men om man man tänker på miljön är det viktigare att börja äta ekologiskt och veg-mat. Livsmedlens väg till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemikalier från bekämpningsmedel, konstgödsel och gigantiska odlingar där endast en gröda odlas skadar miljön betydligt mer. 
 
3. Ekologiskt mat är för dyrt - Är det verkligen så? om de oekologiska jordbruken skulle behöva stå för kostnaderna för vattenrening orsakade av deras bekämpningsmedel, utarmningen av den biologiska mångfalden, övergödningarna orsakade av deras jordbruk, hälsoskadorna orsakade av deras bekämpningsmedel m.m. ja då skulle vi se vad den oekologiska maten egentligen kostar. 
 
4. Ekologiska livsmedel från andra sidan jorden kan ju inte vara särskilt ekologiskt - Ekologiskt har inget med transporten att göra. Att det är ekologiskt innebär att vingårdsarbetare och bananskördararbetare slipper få nervskador och hjärntumörer av bekämpningsmedel som sprutas på odlingarna. Men det innebär också att det inte finns rester kvar från bekämpningsmedel i bananerna eller i vinet. Bananer och vindruvor besprutas annars väldigt hårt. När det kommer till miljön så är det inte transporten av våra livsmedel som påverkar miljön mest. Det är hur de producerats. Det är därför klokt att köpa ekologiskt även om det är fraktat från andra länder. 
 
5. Vi har ätit bekämpningsmedelsbesprutad mat länge och vi har ju överlevt - Det är möjligt att just du känner så, men hur ser det ut i världen? känner du ingen som har cancer? någon som försökt blivit gravid utan att lyckas? Förenta nationerna har konstaterat att det verkar som att en rad av de folkhälsosjukdomar som finns kan vara kopplade till alla de doser av bekämpningsmedelsrester som vi fått i oss under en längre tid.  
 
 
 
 
 
 
 
Argumenterande, Bekämpningsmedel, Biologisk-mångfald, EU, Eko, Ekologiskt, Fördelar, Hjärntumör, Hälsoeffekter, Kemikalier, Naturen, Nervskador, Rädda-liv!,

3 kommentarer

E.L

15 Mar 2019 12:18

Bra inlägg. undrar varför inte myndigheterna tar större ansvar här. inlägget var riktigt övertygande. jag har inte köpt mycket ekologiskt förut men det har mest berott på att jag trott att ekologiskt bara betyder att det inte använts konstgödsel.

Svar: Jag tycker definitivt att myndigheterna borde ta ett större ansvar när det kommer till bekämpningsmedel och dess förödande konsekvenser. Är man inte politiskt engagerad är ett val så enkelt som att inhandla ekologiska livsmedel ett bra sätt att indirekt involvera sig i processen mot en bättre framtid. Jag tror att okunskap är vårt största hot i världen. Okunskap inom olika områden kan få förödande konsekvenser. En sådan okunskap är just risker med dessa bekämpningsmedel. Du är långt ifrån den enda som tror/trott att ekologiskt endast innebär att livsmedlen inte är besprutade med konstgödsel. Ekologiskt innebär dock så mycket mer, det innebär bättre hälsa, bättre djurhållning, bättre miljö-nyttor, det räddar liv och ökar den biologiska mångfalden.
Kim. A . Carlsson

Anonym

19 Mar 2019 12:33

bra inlägg (y)

Anonym

10 Apr 2019 14:55

Det smakar jätte olika att äta vanliga bananer mot de ekologiska inte undra på om de besprutat dessa så mycket 🤢

Kommentera

Publiceras ej